Új Küztársaságért Alapítvány

×
Hírek
Köztársaság napja 2022

Ha erőfeszítéseinket siker koronázza, a magyar köztársaság eszméje erősebb lesz, mint valaha!

 

Niedermüller Péter, az Új Köztársaságért Alapítvány Köztársaság napja alkalmából rendezett megemlékezésén, beszédében hívta fel a figyelmet: ahogyan 2005 óta minden évben, úgy idén is február 1-én ünnepeljük a köztársaság napját.

 

„És ahogyan mi európai magyarok hosszú évek óta tesszük, idén is a köztársaság egyik legnagyobb magyar megtestesítőjének, a 20. század kimagasló nemzetközi és hazai politikai gondolkodójának, Bibó Istvánnak a szobránál emlékezünk és ünneplünk. Emlékezünk és ünneplünk egyszerre, ugyanis több, mint egy évtized után most végre nemcsak demokratikus és hazafias kötelességünknek tehetünk eleget, amikor felidézzük a szellemi örökséget, amit Bibó István és társai hagytak ránk a 20. század nehéz évtizedeiből, hanem reménytől telve, bizakodóan beszélhetünk arról, hogy Magyarország hamarosan ismét újra valódi köztársaság lehet.” – fogalmazott a politikus.

 

Niedermüller kijelentette: történelmi nap tehát 2022. február 1.

 

„Miközben nem feledhetjük, hogy a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is úgy állunk itt Bibó István szobránál, hogy lelkünkben gyászoljuk a magyar köztársaság haldokolását. A talán legszentebb nemzeti eszménk hanyatlását, amelyet Orbán Viktor és álnok rendszere tudatosan bontott le 2010-től kezdve. Nem feledhetjük, hogy 12 éve kell immáron dühtől, szomorúságtól és mélységes megdöbbenéstől sújtva visszagondolnunk ezen a napon arra, hogy vajon mit éreznének Bibó Istvánék a magyar köztársaság, az európai eszmék, a demokrácia helyzetéről, ha látnák, hogy hova juttatta Orbán mindazt, amiért ők az életüket és szabadságukat is képesek lettek volna adni. Nem feledhetjük, hogy nem lehetünk elég hálásak azoknak a tartóbástyáknak, akik az orbáni önkény ellenére sem hátráltak meg az elmúlt évtizedben.” – emlékeztetett az ÚK elnöke, kiemelve: az igazságért, a jogállamért, a gondolat, a szeretet és az egyén szabadságáért utolsó erejükkel harcoltak és nem engedték, hogy a magyar köztársaság fénye végképp kialudjon.

 

Niedermüller Péter kiemelte, elsősorban nekik köszönhető, hogy végre eljött az idő, amikor beszélni lehet a magyar köztársaság jövőjéről is, ugyanis 2022. február 1-én biztosabban állítható, mint az elmúlt 12 évben bármikor, hogy csupán néhány hét és a magyar köztársaság újra fel fog támadni, mi több, erősebb lesz, mint valaha. Hozzátette, ennek érdekében pedig bő két hónap múlva nem csupán kormányt, hanem rendszert is kell váltanunk.

 

A politikus Bibó 1946-os gondolatait is idézte: „a félelem, a veszély állandó érzésében szabállyá vált mindaz, amit az igazi demokráciák csak az igazi veszély órájában ismernek: a közszabadságok megkurtítása, a cenzúra, az ellenség „bérenc”-einek, az „áruló”-nak a keresése, a mindenáron való rendnek vagy a rend látszatának s a nemzeti egységnek a szabadság rovására való erőltetése.”

 

„Orbán Viktor Magyarországon egy pontosan ilyen, megfélemlítő, gonosz rendszer épült fel. Ennek lebontása, a gyűlölet és a hatalmi arrogancia megszüntetése a rendszerváltás óta eltelt 32 év legnagyobb feladata, egyben legnagyobb kötelessége lesz mindannyiunk számára. Ugyanakkor abban mindenki biztos lehet, ha erőfeszítéseinket siker koronázza, a magyar köztársaság eszméje erősebb lesz, mint valaha, itt Európa szívében, egy európai Magyarországon.” – folytatta Niedermüller, megerősítve, ez tehát idén a köztársaság nap üzenete: az emlékezés, a kötelességtudat, a remény és a közös cél üzenete.

 

„Tegyünk ma újra, ismét közösen hitet a magyar köztársaság, mindannyiunk Magyarországa mellett.” – zárta beszédét az alapítvány elnöke.


Az élő közvetítés visszanézhető:

https://www.facebook.com/dk365/videos/965625794334133