Új Küztársaságért Alapítvány

×
Kuratórium

 

Dobrev Klára (elnök):

 

47 éves, jogász-közgazdász, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen és az ELTE Állam- és Jogtudományi karán szerzett diplomát. Négy nyelven (angol, bolgár, német, orosz) beszél. 1995-től a Pénzügyminisztériumban dolgozott.

A 2002-es országgyűlési választási kampányban Medgyessy Péter kabinetfőnöke volt, ezt követően a Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatalának elnökhelyettese lett.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökké választásakor kormányzati pozícióiról lemondott. 2009-ben az Altus Zrt. vezérigazgatója lett, amely fejlesztéspolitkai tanácsadással foglalkozott Európa több országában. A Demokratikus Koalíció alapító tagja.

2019 májusától a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, 2019 és 2022 januárja közt az Európai Parlament alelnöke.

 

 

Niedermüller Péter (tag):

 

Etnográfus, kulturális antropológus. Kutatásai a modern társadalmak változásaira, azok különböző részterületeire, valamint a politikai folyamatok kulturális elemzésére terjednek ki. Cikkei, tanulmányai külföldi és hazai szakfolyóiratokban, valamint az Élet és Irodalomban, illetve a galamus.hu-ban jelentek meg.

2011. novembere óta volt a Demokratikus Koalíció alelnöke, három alkalommal választották újra.
2014-2019 között európai parlamenti képviselő.

A 2019. április 6-án megkötött megállapodás értelmében az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd Magyarországért és a Momentum Mozgalom polgármesterjelöltje a VII. kerületben, az őszi önkormányzati válaztásokon.

2019 októberétől Budapest VII. kerületének (Erzsébetváros) polgármestere.

 

 

Sebián-Petrovszki László (tag)

 

Saját bevallása szerint már gyerekként érdekelte a politika, 10 évesen Népszabadságot olvasott és megnézte az esti tévéhíradót.

1998-ban, a tavaszi választási vereség után lépett be a Magyar Szocialista Párt békéscsabai szervezetébe, emellett a Nagy Imre Társaság békéscsabai szervezetének tagja, majd elnöke lett.

2004 tavaszán levelet írt az általa egyre többre tartott Gyurcsány Ferenc ifjúsági és sportminiszternek, kérve hogy együtt dolgozhasson vele. Gyurcsány miniszterelnökké választása után 2004. november 1-jétől a Miniszterelnöki Kabinetirodában dolgozott, a miniszterelnök politikai főtanácsadójának, Keszthelyi Andrásnak az asszisztense lett.

Az MSZP 2006. tavaszi választási győzelme után a Kormányszóvivői Iroda munkatársa lett, a MEH és a minisztériumok közti kommunikációs kapcsolatokkal foglalkozott. 2007 tavaszától a Kommunikációs Tervező Osztály munkatársa lett szakpolitikai stratégiai tervezőként, és másfél éven át képviselte a miniszterelnök kabinetfőnökét a kormányüléseket előkészítő államtitkári értekezleteken.

2008 februárjában az új miniszterelnöki kabinetfőnök, Ficsor Ádám titkárságvezetője lett. Gyurcsány bukása után Bajnai Gordon kabinetfőnöke, Szigetvári Viktor is megtartotta őt, sőt diplomája megszerzése után a miniszterelnök 2009. július 15-ével kinevezte szakállamtitkárrá,és e tisztséget 2010. május 29-ig, a Bajnai-kormány távozásáig töltötte be.

2010 nyarán Gyurcsány Ferenc felkérte a Táncsics Alapítvány, az MSZP alapítványa igazgatójának, és ő lett a Kapcsolat.hu portált üzemeltető cég ügyvezetője is. Miután Gyurcsány 2011. október 22-én megalakította a Demokratikus Koalíció nevű pártját és lemondott a Táncsics Alapítvány kuratóriumi elnöki pozíciójáról, a vele tartó Sebián-Petrovszkit 2011 decemberében leváltották igazgatói posztjáról. 2012. január 1-jétől a Demokratikus Koalíció operatív igazgatója, majd 2014. július 1-től a párt pártigazgatója lett.

2019 decembere óta a Magyar Országgyűlés tagja.