Új Küztársaságért Alapítvány

×
Konferenciák
A tisztességes díjazáshoz való jog, Európai minimálbér-szabályozás Magyarországon

A Munkavállalói és Érdekegyeztetési Kabinet az Új Köztársaságért Alapítvánnyal közösen június 19-én tartott konferenciát „A tisztességes díjazáshoz való jog, Európai minimálbér-szabályozás Magyarországon” címmel.

Dobrev Klára megnyitó beszédében kihangsúlyozta, hogy le kell számolni azzal az orbáni rémálommal, hogy az olcsó munkaerő versenyképes. Mert ennek csupán az az eredménye, hogy 13 év alatt Kína összeszerelőüzeme lettünk. Orbán mindennek elvette az értékét; olcsóvá tette a forintot, a fizetéseket. Csak az élet nem lett olcsóbb, mert az orbáni infláció közben 7 hónapja Európa-rekorder.

Az árnyék-miniszterelnök arról is beszélt, hogy nem lesz elég megváltoztatni az adó-, a járulék-, vagy a támogatási rendszert ahhoz, hogy versenyképes fizetések legyenek. Ennél több kell. Véget kell vetni annak a politikának, amelyik saját állampolgárait kiszolgáltatja és dolgozói szegénységbe taszítja. Dobrev Klára szerint a versenyerő azokban van, akiket megbecsülünk. Ilyen egy tisztességes európai ország, és ilyen lesz Magyarország is.

Agnes Jongerius (NL) - jelentéstevő az EP-ben) arról beszélt, hogy mi is volt a célja az európai minimálbér-szabályozásnak és miért is fontos Európa szerte ez az irányelv, melyet már 2025-től alkalmazni kell. Véleménye szerint egyértelmű, hogy nem a bérek hajtják fel az inflációt, hanem a profit, azaz, hogy vannak, akik profitálnak a megélhetési költségek emelkedéséből. Szerinte fontos, hogy aktívan lépjünk fel ezekben az időkben. Ezért alakult ez az irányelv is. Megfelelően kell díjazni a munkát, megfelelő díjazásra van szükség. Az irányelv azt mondja ki, hogy az Európai Unió nem a piacról szól, nem a nagyvállalatokról szól. Az európai együttműködésnek az emberekről kell szólnia. El kell érnie, hogy az emberek minden tagállamban méltányos, jó körülmények között élhessenek.

Tea Jarc (SLO) az ETUC főtitkár-helyettese videóüzenetben fejtette ki az európai szakszervezet véleményét. Többször kiemelte az irányelv végrehajtásának kontrollját és ebben segíteni fogják az európai szakszervezeteket, köztük Magyarország érdekképviseleteit is.

 Meghallgattuk Roman Hebenstreit (AU) videóüzenetét is, amelyben megismerhettük az osztrák érdekegyeztetési mechanizmus alapvető pilléreit. Ausztriában teljesen más rendszerben épül fel a szociális párbeszéd. Az évtizedes hagyományoknak is köszönhetően a kollektív szerződés lefedettségi mutatók kiemelkedően magasak.

 

A bevezető előadások után két érdekes témakört dolgoztak fel a panelbeszélgetések résztvevői.

A Nemes Gábor által moderált beszélgetésben Dr. Dávid Ferenc, Dr. Herczog László és Csóti Csaba vázolta fel a kollektív szerződések lefedettségének növelését szolgáló megoldásokat, jelenlegi akadályokat, kihívásokat.

Ezután következett a Rottek Balázs által moderált panelbeszélgetés László Csaba, Boros Péterné és Zlati Róbert részvételével, ahol a minimálbér-szabályozás referenciaértékének meghatározásáról, a hazai minimálbér meghatározásának kérdéseiről vitatkoztak a felek.

 A konferenciát Barkóczi BalázsOktatási és Kulturális árnyékminiszter zárta. Beszédét a január végén elhunyt Kordás László Bér- és Munkaügyi Árnyékminiszter emlékének ajánlotta fel.

 

  

Házigazda:

Dobrev Klára, árnyék-miniszterelnök, az Új Köztársaságért Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Demokratikus Koalíció európai parlament képviselője

 

Előadók:

Agnes Jongerius, EP képviselő

 

Videóüzenetek:

Tea Jarc (SLO), az Európai Szakszervezeti Szövetség szövetségi titkára 

Roman Hebenstreit (AU), az Osztrák Közlekedési és Szolgáltatási Szakszervezet (VIDA) elnöke, az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) elnökségi tagja

 

Panelbeszélgetések részvevői:

 

  1. Panelbeszélgetés - Hogyan érhető el belátható időn belül a 80%-os lefedettség a kollektív szerződések vonatkozásában?

dr. Dávid Ferenc, közgazdász, Gazdasági árnyékminiszter

Herczog László, volt Szociális és Munkaügyi miniszter

Csóti Csaba, a SZEF elnöke

Nemes Gábor, kabinetvezető

 

  1. Panelbeszélgetés - Milyen szempontok alapján, hogy lehet az EU-s minimálbér-szabályozást a hazai gyakorlatba átültetni?

László Csaba, közgazdász, volt pénzügyminiszter

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke

Zlati Róbert, a MASZSZ elnöke

Rottek Balázs, szakértő, kabinettag

 

 

Rendezvény időpontja: 2023.06.19.