Új Küztársaságért Alapítvány

×
Konferenciák
Energiademokrácia - Igazságos és zöld átmenet

Az Új Köztársaságért Alapítvány a Friedrich Ebert Stiftung és a FEPS (Foundation for European Progressive Studies) társszervezésében szeptember 15-én környezetvédelmi témájú konferenciát tartott „Energiademokrácia - Igazságos és zöld átmenet” címmel. Sokakat aggaszt, hogy a zöld átállás és a megújuló energiaforrások mennyi munkahelyet fognak átalakítani, és mennyien fogják elveszíteni az állásukat emiatt - konferenciánk során szakértők segítségével ezt a témát jártuk körbe. 

A konferenciát Dobrev Klára nyitotta meg. Előadásában elmondta, hogy az, amit a jelenlegi kormányzat a környezetvédelem és zöld átállás terén "végez", az egyszerűen tönkreteszi az országot, nemcsak unokáinkét, gyerekeinkét, hanem már a mi jelenünket is. Ezután felvázolta, hogy hogyan lehet ezt másként - jól - csinálni: napenergia-programmal, szélerőmű-beruházásokkal, panelfelújításokkal. Mindezt egy erős szociáldemokrata programmal és szolidaritással kell elérni.

Külön örömünkre szolgált, hogy Robin Mesarosch német parlamenti képviselő elfogadta a meghívásunkat. Előadásában arról beszélt, hogy hogyan érvényesülnek a szociális szempontok a zöld átállás során Európa egyik legnagyobb gazdaságában, Németországban. Elmondta, hogy a szociáldemokrata megoldás alapvetően különbözik a zöld pártok megoldásától: nem elég felajánlani az új technológiát az embereknek, hanem segíteni is kell őket abban, hogy megvegyék azokat, tehát a kormánynak támogatnia kell az energiaátállást.

Az előadás után magyar szakértők, Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnökének, Szita Gábor, a Magyar Geotermális Egyesület elnökének, és Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetségének éghajlatvédelem és energia programigazgatójának panelbeszélgetése következett Fülöp Orsolya újságíró moderálásával. A beszélgetés témája az energiademokrácia volt.

Szita Gábor szerint az energiademokrácia többek között a geotermikus energiát támogató lehetőségekhez való hozzáférés szabadságát jelenti. Magyarország óriási geotermikus potenciállal rendelkezik, azonban a kormány nem hallgatja meg a javaslataikat.

Kiss Ernő elmondta, hogy a napenergia a legdemokratikusabb energiaforrás, ugyanis mindenkinek ingyen rendelkezésére áll. Ma már 215 ezer háztartás használ napelemet, azonban ezt tovább kell bővíteni, ehhez pedig komoly kormányzati intézkedés szükséges.

Botár Alexa értelmezésében az energiademokrácia azt jelenti, hogy az energiafogyasztók egyfajta termelő-fogyasztóként vesznek részt az energiaelőállításban és energiafelhasználásban. A beszélgetés során kifejtette, hogy az Orbán-kormány energia- és klímatervében szereplő lépések nem lesznek elegendőek az Európai Unió által kitűzött célok eléréshez sem a kibocsátáscsökkentés, sem a megújuló energiák terén. Nagyon nagy mértékben kell fokozni az erőfeszítéseket.

Kocsis-Cake Olivio a záróbeszédben elmondta, hogy igazságos és elérhető átállást kell vizionálni, ehhez pedig lehet társadalmi többséget szerezni. Erre tesz kísérletet az Árnyékkormány zöld programja, amelyet a közeljövőben vitára bocsátunk.

 

 

Házigazda:

Dobrev Klára, árnyék-miniszterelnök,

Kocsis-Cake Olivio, környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminiszter

  

Vendégek:

Robin Mesarosch, német parlamenti képviselő

Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke,

Szita Gábor, a Magyar Geotermális Egyesület elnöke,

Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetségének éghajlatvédelem és energia programigazgatója

 

Rendezvény időpontja: 2023.09.15.