Új Küztársaságért Alapítvány

×
Konferenciák
Az euró jelene Európában, az euró jövője Magyarországon

A Gazdasági és Költségvetési Kabinet az Új Köztársaságért Alapítvánnyal együtt április 26-án gazdasági konferenciát tartott „Az euró jelene Európában, az euró jövője Magyarországon” címmel. A konferencia kiemelt előadója Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, közgazdász, az MTA doktora volt.

 

A konferenciát Dobrev Klára azzal a kérdéssel nyitotta meg, hogy lehet-e akkor új alapot építeni, amikor ég a ház? Megjegyezte, hogy a hazai reálbér csökkenés 20%-os, miközben az infláció sokszorosa az európai átlagnak, úgy, hogy közben a körülöttünk lévő államok sokkal jobban teljesítenek nálunk. Mindez pedig az orbáni infláció eredménye. Kiemelte a hosszú távú gondolkodás és a stratégia fontosságát, hiszen az elmúlt 12-3 évben kiszámítható, normális gazdaságpolitika, gazdaságfejlesztés nélkül folyt a kormányzás. Szerinte Magyarországon ma is van közmegegyezés az önrendelkezésről, szabad piacgazdaságról és a demokráciáról, azonban ezeket a Fidesz felrúgta. Fontos lenne egy hosszú távú stratégiát felállítani, hogy mind a magyarok, valamint a többi európai ország is visszanyerje bizalmát Magyarország felé, és ehhez szerinte fontos, hogy beszéljünk az euróról. Végezetül, az ország helyzetének javítására készített, Orbán Viktornak szánt alábbi 3 javaslattal zárta beszédét:

  1. Átlátható, parlamentárisan megvitatott költségvetés kell, hogy növeljük az országba vetett bizalmat és a jogállamiságot!
  2. Vissza kell állítani az európai emberek magyarokba vetett bizalmát és ehhez Orbán Viktor hagyjon fel az oligarchákat támogató korrupciós politikájával!
  3. Vissza kell nyerni a magyar emberek bizalmát is és közösen kell megvitatnunk, hogy merre is tartunk tovább.

Ezután következett a Dr. Dávid Ferenc által moderált panelbeszélgetés Dr. Bodnár Zoltán és Dr. Molnár László részvételével, ahol az euró bevezetéséhez szükséges lépésekről beszélgettek részletesebben. A beszélgetés során a felszólalók kiemelték az euró bevezetésének fontosságát és azt, hogy összehasonlítási viszonylatban fontos figyelembe venni a különböző gazdaságpolitikai helyzeteket, melyek miatt tagállamonként eltérő bevezetési útvonalak figyelhetők meg. Ami viszont a gazdasági adatokból származó eltérések ellenére mindenhol közös pont volt, az a közmegegyezés. Bár Magyarországon a társadalom körében létezik a közmegegyezés, az Orbán-kormány ennek nem tesz eleget. Bár jelenleg az ún. Maastrichti, csatlakozási kritériumoknak nem teszünk eleget, a résztvevők egyetértettek abban, hogy ha lenne kellő kormányzati akarat, akkor 2030-ig be lehetne vezetni Magyarországon az eurót.

A konferencia fő előadója, Bod Péter Ákos előadása során kiemelte, hogy az euró több mint pénznem, hiszen az eurózóna egy belső kör, amelynek a tagjai sokkal nagyobb gazdasági teljesítményt mutatnak fel, mint Magyarország a maga 1%-os hozzájárulásával. A magyar forint legyengült és nagy volatilitást mutat, amely plusz kockázatot jelent a versenyképességünknek. Az eurózóna viszont védőernyőt és támogatást biztosít a tagjainak, szemben a nemzeti valuta változékonyságaival. Elnök úr szerint a jelenlegi helyzetből, kb. 4-5 éves távon lehetne teljesíteni a jelenlegi belépési feltételeket, de ez attól is függ nagy mértékben, hogy mekkora a politikai szándék.

A konferenciát Varjú László, energia- és rezsiügyi árnyékminiszter zárta, aki beszédében hangsúlyozta, hogy a Dobrev Klára által kihirdetett három javaslat megfelelő alapul szolgálhat az orbáni infláció megtörésének és a magyar gazdaság emelkedő pályán történő elindulásának.

 

Házigazda:

 

Dobrev Klára, árnyék-miniszterelnök

Dr. Bodnár Zoltán, árnyék-pénzügyminiszter

Dr. Dávid Ferenc, gazdasági árnyékminiszter

Varju László, energia- és rezsiügyi árnyékminiszter

 

Előadók:

 

Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, közgazdász

Dr. Molnár László, közgazdász, író

 

Rendezvény időpontja: 2023.04.26.