Új Küztársaságért Alapítvány

×
Konferenciák
Hogyan lehetne csökkenteni az aszálykárok kockázatát Magyarországon?

Benedek Szilveszter, a Demokratikus Koalíció árnyékkormányának mezőgazdasági és vidékfejlesztési árnyékminisztere 2023. február 25-én konferenciát tartott több szakértővel együtt a magyar aszályhelyzetről és annak megoldási lehetőségeiről.

A szakértő előadók: Németh Imre, volt Földművelésügyi és Vidékfejlesztési miniszter; Rónay István, okleveles vízépítő mérnök, a magyar mérnöki kamara volt ügyvezető elnöke és Kökény Gábor, gazdálkodó.

 

Az előadók fontos megállapításokat fogalmaztak meg a hosszútávú vízgazdálkodási stratégiával kapcsolatban:

 

  1. Magyarországon ma kisebb az öntözött terület, mint a rendszerváltás előtt volt. Ennek alapvető oka, hogy sok helyen mai napig rendezetlen tulajdonosi struktúrába került az öntözést kiszolgáló infrastruktúra (csatornák, műtárgyak).
  2. Ennél még nagyobb problémát jelent, hogy nincs elég víztározó, amelyekből a természetes vízfolyásokból táplálkozó öntözőcsatornáktól távol eső területek öntözését meg lehetne oldani. Az öntözött terület nagyságát következésképpen csak úgy lehet jelentős mértékben növelni, ha az öntözést kiszolgáló víztározók és csatornák épülnek, forrás szükséglet tekintetében ez jelenti a nagyobb hányadot.
  3. Emellett egy-egy mezőgazdasági üzem vonatkozásában nagy, átlagosan 15-20 év alatt megtérülő beruházást jelent az öntözőrendszerek kiépítése. Bár e tekintetben rendelkezésre állnak jelenleg is pályázati források, komoly kockázatot jelent a bérelt területen gazdálkodó vállalkozások esetében, hogy előbb kifut alóluk a bérelt terület, mint megtérülne a beruházás. A mezőgazdaság egyébként tőkeerős szereplőit csak akkor lehet öntözésfejlesztési beruházásokra motiválni, ha biztonságot kapnak a hosszútávú földhasználatra (ehhez szükségesek a választási programban is jegyzett földtörvény módosítások).
  4. Végül, de nem utolsó sorban a jelenleg teljes egészében a Belügyminisztérium alá rendelt intézményrendszer reformjára van szükség, az agrár szakigazgatásnak is jogköröket kell kapnia szemben a mai állapotokkal, egységes, ügyfélbarát, gyors igazgatási rendszernek kell kiépülnie.

 

Házigazda:

Benedek Szilveszter, a Demokratikus Koalíció árnyékkormányának mezőgazdasági és vidékfejlesztési árnyékminisztere

 

Vendégek:

Németh Imre, volt Földművelésügyi és Vidékfejlesztési miniszter,

Rónay István, okleveles vízépítő mérnök, a magyar mérnöki kamara volt ügyvezető elnöke

Kökény Gábor, gazdálkodó

 

Rendezvény időpontja: 2023.02.25.