Új Küztársaságért Alapítvány

×
Konferenciák
Merre tart Európa és Magyarország?

A Gazdasági és Költségvetési Kabinet az Új Köztársaságért Alapítvánnyal együtt február 22-én nagy gazdasági konferenciát tartott „Merre tart Európa és Magyarország? Gazdasági kilátások 2023-ra” címmel. A konferencia a Radisson Blu Béke Hotelben került megrendezésre. Számos neves közgazdász vett részt az eseményen úgy, mint Békesi László, korábbi pénzügyminiszter vagy Paul Tang, az Európai Parlament Adóügyi szakbizottságának elnöke.

Békesi László előadásában elmondta, hogy került a magyar gazdaság és társadalom 2022 tavaszára zsákutcába és hogyan rontotta tovább a jelenlegi kormány PR-fókuszált növekedés hajszoló gazdaságpolitikája az inflációs helyzetet. A közgazdász-professzor bemutatta a magyar gazdasági kilátásokat, amelyek további romoló tendenciát is mutathatnak idén a kiszámíthatatlan államháztartásnak köszönhetően.

A nyitóelőadást panelbeszélgetés követett, ahol Varju László, energia- és rezsiügyi árnyékminiszter, Dr. Győrffy Dóra, közgazdász-professzor; Boros Tamás, politikai elemző, az Egyensúly Intézet igazgatója; Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke azt vitatta meg, hogy hogyan törhet ki Magyarország az alacsony jövedelmi csapdából. Többek között kiemelték, hogy:

-       az elmúlt évtized téves gazdasági irányválasztása és helytelen gyakorlata azt eredményezte, hogy Magyarország európai összevetésben a sereghajtók közé került,

-       a kialakult krízishelyzetben a kormány feladata a közjólétet előmozdítása lenne, e helyett rossz ütemben és hibás intézkedésekkel beavatkozott a gazdasági folyamatokba és monopóliumokat tart fent.

Paul Tang, az Európai Parlament Adóügyi szakbizottságának elnöke, előadásában hangsúlyozta, hogy Európában közösen kell szembenézzünk az inflációval, a magas energiaárakkal és a recesszióval. Ezek ugyan mindenhol jelen vannak, de Magyarországon sajnos súlyosabb másoknál súlyosabb mértékben, amit részben az eurózónán kívüli magyar gazdaság iránytévesztése bizonyít. Szerinte célzott kompenzációra, a gazdagok megadóztatására és az energiaforrásaink zöld irányba való diverzifikálására van szükség, azonban ezeket a lépéseket Orbán Viktor nem támogatja, sőt európai szinten többször blokkolja is. 

Alternatívát a Dobrev Klára által vezetett Árnyékkormány nyújthat, hiszen Dobrev Klára és a DK európai parlamenti képviselői már európai szinten is a magyar emberek érdekeit képviselik brüsszeli munkájuk során.

A második panelbeszélgetés során Dr. Dávid Ferenc, gazdasági árnyékminiszter; Dr. Bodnár Zoltán, árnyék- pénzügyminiszter; Dr. Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója; Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnökének részvételével azt vitatták meg, hogy milyen a gazdasági klíma jelenleg Magyarországon. Többek között elmondták, hogy:

-       az 50%-os élelmiszerinfláció és az alacsonyabb jövedelmű társadalmi rétegeket erőteljesebben érintő 30%-os infláció miatt eddig még nem látott mértékű reálpozíció romlás figyelhető meg.

-       a magyar kkv-k versenyképessége alacsony, nincs kidolgozott és perspektivikus üzletpolitikájuk, kizárólag a beszerzésre orientálódnak, ezáltal rettentően kiszolgáltatottak a külföldi cégekkel szemben a hazai piacon is,

-       rövid távon szükségessé vált az ÁFA csökkentése az árak csökkentése érdekében, a minimálbér emelése, hogy megtörjük az inflációt,

-       le kell cseréljük az elhibázott módon költségalapú versenyre alapuló iparpolitikánkat, tudás alapú beruházásokra,

-       mihamarabb be kell vezessük az eurót, hogy ezzel növeljük a magyar gazdaság ellenállóképességét és stabilitását.

Dobrev Klára, árnyékminiszterelnök, európai parlamenti képviselő, záró felszólalásában kiemelte, hogy Orbánnak mennie kell! Megköszönte, hogy már a sokadik szakpolitikai vitát tartjuk, hiszen a problémáinkra csak így tudunk megoldásokat találni. A vita a jelenlegi kormánynak nem érdeke, vezetésük 12 év folyamatos erózióhoz vezetett. Fontos, hogy átálljunk a tudás alapú gazdasági fejlődés útjára, hogy részt tudjunk venni az európai nyitott piacban. Növelnünk kell a béreket! Ameddig Orbán kormány marad, addig nincs bizalom a magyar gazdaság iránt, és így az infláció és az áremelkedés sem állítható meg. Szükség lenne egy hiteles monetáris politikára. Az Orbán kormány utáni feladatunk lesz erős, hatékony államként rendbe rakni az oktatást, egészégügyet, a környezetvédelmet és a szociális szférát.

 

Házigazda:

Dobrev Klára, árnyék-miniszterelnök

Dr. Bodnár Zoltán, árnyék-pénzügyminiszter

Dr. Dávid Ferenc, gazdasági árnyékminiszter

Varju László, energia- és rezsiügyi árnyékminiszter

 

Előadók: 

Békesi László, korábbi pénzügyminiszter, közgazdász-professzor

Dr. Győrffy Dóra, közgazdász-professzor

Boros Tamás, politikai elemző, az Egyensúly Intézet igazgatója

Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke

Paul Tang, az Európai Parlament Adóügyi szakbizottságának elnöke

Dr. Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. Vezérigazgatója

Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke

 

 

Rendezvény időpontja: 2023.02.22.