Új Küztársaságért Alapítvány

×
Konferenciák
Az önkormányzatok növekvő terhei az Orbán-rendszerben

Horváth Jácint az önkormányzati kabinet vezetője nyitotta meg az Önkormányzati kabinet első konferenciáját beszédével, majd Szaniszló Sándor önkormányzati árnyékminiszter adott elő a XVIII. kerületi válságkezelés bemutatásával.

A konferencia első panelbeszélgetésben Gy. Németh Erzsébet országgyűlési képviselő, volt főpolgármester helyettes, a DK árnyékkormányának szociális és nyugdíjügyi árnyékminisztere, Szűcs Balázs VII. kerületi alpolgármester és Horváth Jácint kabinetvezető mondta el, hogy élték meg városvezetőként a Covid okozta problémákat és miképp segítettek a város lakóinak. Gy. Németh Erzsébet külön kitért az idősotthonokban történtekre. Kihangsúlyozta, hogy 4-5 milliárd forintot fordított a Fővárosi Önkormányzat különböző védekező eszközökre, holott ez nem települési/önkormányzati feladat, hanem állami lett volna.

Szűcs Balázs felhívta a figyelmet, hogy olyan társadalmi rétegek is megjelentek az elmúlt időszakban, akik eddig nem kértek segítséget. Az alsó középosztály képviselőit: a bérből és fizetésből élőket is elérte a megélhetési válság, olyanokat, akik eddig nem kértek önkormányzati támogatást.

Második panelbeszélgetésben Bakai-Nagy Zita a XI. kerület alpolgármestere, Cserdiné Németh Angéla a XV. kerület polgármestere, Szitka Péter Kazincbarcika polgármestere, a DK árnyékkormányának vidéki önkormányzati ügyekért felelős főtanácsadója és Baracskai József Zalaszentgrót polgármestere működött közre, akik településük válsághelyzeti és költségvetési tervezéséről osztották meg tapasztalatikat. Megismertették a helyi szociális juttatásokat, melyeket növelni kellett. Szitka Péter kiemelte, hogy a jó gyakorlatok megosztása szükséges ilyen helyzetekben.

A záró gondolatként dr. Bősz Anett főpolgármester-helyettes elmondta, hogy ez a küzdelem felkészített minket a kormányzásra.

 

Házigazda:

Horváth Jácint, önkormányzati kabinet vezetője

 

Előadók:

Bakai-Nagy Zita, a XI. kerület alpolgármestere

Baracskai József, Zalaszentgrót polgármestere

Bősz Anett, főpolgármester-helyettes

Cserdiné Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere

Gy. Németh Erzsébet, szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszter

Szaniszló Sándor, önkormányzati árnyékminiszter

Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere

Szűcs Balázs, VII. kerületi alpolgármestere

 

Rendezvény időpontja: 2023.02.16.