Külpolitikai Kabinet Nemzetközi lapszemle 2017. március 21.

Külpolitikai Kabinet Nemzetközi lapszemle 2017. március 21.

Süddeutsche Zeitung / Der Standard / APA / TASZSZ 

 

A magyar kormány a nemzetiszocialista és kommunista vállalati logók betiltását tervezi, és az új törvény értelmében esetleg be kellene tiltani a Heineken emblémáját, a piros csillagot. Nem kizárt, hogy a tervezett törvény bosszú. Nyilvánvaló politikai jelentőséggel – és hozzá gazdasági háttérrel – a nyilatkozatok ellenére azonban a bohózat alapját alkotó konfliktus rendelkezik: Romániában egy kis sörfőzde, amelynek tulajdonosa magyar nemzetiségű, elvesztett egy pert a Heinekennel szemben, az utóbbi ugyanis Romániában forgalmaz egy sört, amelynek a neve – Ciuc Premium – magyarul így hangzana: Csiki Prémium. Az ítélet, amely szerint a Csiki Sör nem használhatja eddigi nevét, felháborította magyar kormányt, amely a határokon túl élő magyar kisebbségek védőhatalmának tekinti magát, és nagyvonalúan osztogatott útlevelekkel igyekszik magyar állampolgárokká tenni e határon túli magyar kisebbségek tagjait. A Heineken-csillag körüli viszályt lehetne tehát a romániai ügy miatti bosszúnak tekinteni. A Heinekent mindenesetre hatmillió euró bírság fenyegeti. Ám a konfliktusban szerepe van annak is, hogy Orbán újabban újra élesebben lép fel a külföldi kereskedelmi láncok ellen. Budapesten, és a visegrádi csoport más tagállamaiban azzal vádolják a nemzetközi konszerneket, hogy Kelet-Európában gyengébb minőségű árut kínálnak, mint nyugaton. Jelenleg olyan hírek kaptak szárnyra, amelyek szerint a magyar kormány bírságokkal akarja sújtani a konszerneket. Számos cikk hozzáteszi, hogy a bevezetendő tilalom egyebek mellett a San Pellegrino olasz ásványvíz márkát is érinti.

 

http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/heineken-ungarn-will-heineken-logo-verbieten-1.3428507

 

http://derstandard.at/2000054504123/Ungarn-koennte-Heineken-Logo-mit-rotem-Stern-verbieten

 

http://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/4110503

 

 

 

Financial Times / Politico

 

A tekintélyes lapok szintén részletesen beszámoltak a tervezett jogszabályról, amely mintegy hatmillió eurós bírsággal és két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtaná a náci és kommunista jelképek kereskedelmi használatát. A javaslat a lap szerint illeszkedik Orbán Viktor miniszterelnök unortodox politizálásába, aki „gazdasági patriotizmust” hirdet. Ismerteti a cikk a Csiki Sör körüli pert is, és megemlíti, hogy ennek nyomán a Jobbik a Heineken bojkottjára szólított fel, továbbá hogy Lázár János látogatást tett a Csiki Sört gyártó cégnél. Idézte az írás a Heineken állásfoglalását is, amely szerint a csillag a sör öt fő összetevőjét jelképezi, története a középkorra nyúlik vissza, és természetesen semmiféle politikai tartalma nincs. A Heineken közleménye rámutatott: a cég reméli, és bízik benne, hogy a helyi kérdés hamarosan megoldódik. Idézte a cikk Kovács Zoltán szóvivőt is. A tudósító megfigyelőket idézve megállapította: amennyiben a törvénytervezetet elfogadják, és ennek nyomán betiltják a Heineken sok milliárd dollár értékű logóját, akkor ez Budapest és a konszern közötti jogi csatához vezet majd a nemzeti és európai bíróságoknál.

 

https://www.ft.com/content/fefb051c-0d7a-11e7-b030-768954394623

 

http://www.politico.eu/article/hungary-mulls-banning-red-star-on-heineken-logo/

 

 

 

The Washington Post

 

A lap az AP hírügynökség Hercegszántóról keltezett helyszíni tudósítását közölte arról, hogy Magyarország déli határán Simicskó István védelmi miniszter nyitott meg egy új, kis támaszpontot a határon járőröző katonák számára. A komplexum mintegy 90 konténerből áll, és január óta a negyedikként épült fel. Idézte a jelentés, hogy Orbán Viktor a minap azt mondta: a szerb határon épülő, megfigyelési rendszerekkel ellátott új kerítés fel tud majd tartóztatni egy nagyobb menekülthullámot is, amelyre Magyarország idén számít azzal kapcsolatban, hogy romlik az EU és Törökország közötti menekültügyi megállapodás fennmaradásának esélye. Simicskótól azt idézte a hírügynökség: a miniszter nem tud olyasmiről, hogy menekülteket bántalmaztak volna. Az írás hozzátette, hogy számos nemzetközi szervezet számolt be ilyen bántalmazásokról, és éles bírálatot váltott ki az ENSZ és jogvédő szervezetek részéről a magyar menekültügyi politika legújabb változása is, amely lehetővé teszi minden migráns, köztük a 14 éven felüli gyerekek őrizetben tartását.

 

https://www.washingtonpost.com/world/europe/hungary-opens-base-for-army-border-patrols-to-stop-migrants/2017/03/20/3906807a-0d6b-11e7-aa57-2ca1b05c41b8_story.html?utm_term=.1c513709b701