DK Külpolitikai Kabinet Nemzetközi lapszemle november 8.

DK Külpolitikai Kabinet Nemzetközi lapszemle november 8.

The Washington Post

Magyarország kormányzó pártja szerdán az EPP Helsinkiben tartott frakcióülésén azt ígérte, hogy tiszteletben tartja a demokráciát és a jogállamiságot, miközben egész Európa középjobb pártjai azt mérlegelik épp, hogy kizárják-e Orbán Viktort és a Fideszt az Európai Unió legnagyobb és legbefolyásosabb politikai csoportosulásából – írta a lap. Az EPP nagy dilemmája, hogy bent tartsa-e Orbán és a Fidesz a pártcsaládban, vagy az európai választás előtt szabaduljon meg tőle – írta a szerző. Hozzátette, hogy Európában erősen fellendültek a szélsőjobb és populista pártok a menekültválság kapcsán, és az Európai Parlament szeptemberben példátlan eljárást indítottak a magyar kormány ellen a tömb értékeinek aláásása miatt. Néhány EPP-bennfentes azonban attól tart, hogy Orbánt a kizárás a szélsőjobb pártok karjaiba lökheti. Mások viszont attól félnek, hogy ha nem zárják ki, az alááshatja az EPP tekintélyét, és még inkább jobbra tolhatja a pártcsaládot. Az olasz költségvetés körüli vita, és a brexitről folyó tárgyalások kátyúja további jelei annak, hogy az európai projekt káoszba süllyedhet a választás után. A cikk ismertette az elfogadott dokumentumot, szólt a jelöltekről, majd Alexander Stubbot, az egyik pályázót idézte, aki a tanácskozás előtt az AP hírügynökségnek kifejtette: „Ha Orbán aláírja a dokumentumot, a pártcsaládban marad, de szigorúan eleget kell tennie a követelményeknek, és fel kell hagynia azzal, hogy illiberális demokráciáról beszéljen, ami értelmetlenség. Ha nem írja alá, akkor nincs helye közöttünk.”

https://www.washingtonpost.com/world/europe/eu-center-right-plots-strategy-ahead-of-key-election/2018/11/07/3fd9ea32-e26b-11e8-ba30-a7ded04d8fac_story.html?utm_term=.0d89d084cfe5

Der Standard

Az EPP el akarja kerülni Orbán kizárását a frakcióból – írta a Der Standard. A Helsinikben, a frakcióülésen született határozatban a résztvevők a dokumentumban hangsúlyozzák, hogy a kereszténydemokraták az élen jártak a „zsidó-ketesztény étékeken, jogállamiságon, többpártrendszeren, erős civil szervezeteken és független sajtón nyugvó liberális demokrácia berendezkedéséért folytatott harcban”. „Az EPP minden tagjának tiszteletben kell tartania, meg kell védenie és meg kell követelnie ezeket az elveket és értékeket.”  A 67 kereszténydemokrata, konzervatív pártot és csoportot egyesítő Európai Néppárt a szélsőjobbtól való határozott elhatárolódással szándékozik az európai választási kampányba indulni. Joseph Daul, az EPP elnöke a tanácskozás margóján hangsúlyozta, hogy a pártcsalád lényegéhez tartozik az emberi méltóság, szabadság, demokrácia és jogállamiság, és ez „utasításnak is értendő mindazon tagok számára, akik ezzel kapcsolatban kételyeket hintenek”. Az EPP vezetésében azt mondták: ez Orbánnak szólt, és ez a kétoldalas szövegből ki is derül. „Komolyan aggasztanak bennünket a korlátozások az alkotmányokkal és alkotmányos rendszerekkel, az igazságszolgáltatás függetlenségével, a korrupció elleni harccal, a sajtószabadsággal, és a civil társadalommal kapcsolatban egyes tagállamokban mutatkozó korlátozások” – szögezi le a dokumentum. A szerző szerint ez egyenesen Orbán Viktornak címzett bírálat, hiszen öt éve terítéken vannak ezek a kifogások.  A dokumentum azt is leszögez: „A populizmus és a nacionalizmus nem egyeztethető össze a  haladással, demokráciával és jogállamisággal”. Mindennek azonban Orbánra nézve nincs közvetlen következménye. Daul újságírók előtt arról beszélt, hogy minden családban van fenegyerek, de attól az még családtag marad. Orbánról és a Fidreszről továbbra is heves vita folyik az EPP-ben. Ami a csúcsjelölt kiválasztását illeti, a szavazás csütörtökön délután lesz, és az előrejelzések alapján Manfred Weber mintegy kétharmadra számíthat.

https://derstandard.at/2000090839095/EVP-will-Rauswurf-von-Ungarns-Viktor-Orban-aus-Fraktion-vermeiden

Bloomberg

Az Európai Unió legnagyobb politikai csoportosulása arra készül, hogy a jövő évi európai választásokon fellépjen a populisták ellen, akik a tömb kisiklatásával fenyegetnek. A csúcsjelölt megválasztására összegyűlt tanácskozás a populisták elleni határozatot fogadott el, amelynek célja, hogy áthidalja az EPP-n belül jelentkező megosztottságot, alig két hónappal azután, hogy az EPP támogatta az uniós eljárás megindítását a magyar kormány ellen, mert az „egyértelmű kockázatot” jelent a tömb demokratikus értékeire nézve. Orbán Viktor győzelmének tekintik, hogy a határozatból törölték a két utalás egyikét a liberális demokráciára, amelynek felszámolásán Orbán odahaza dolgozik. Idézte Deutsch Tamást, aki azt mondta, hogy a változtatás jelképes értékű, „az mutatja, hogy az EPP a mi irányunkba mozdul el”. Deutsch azt is bejelentette, hogy a Fidesz elfogadja a határozatot. A Bloomberg idézte a brüsszeli Európai Politikai Központ egyik elemzőjét is, aki szerint „A határozat egyértelműen Orbánt veszi célba, és egyensúlyozási mutatvány abban, hogy megpróbálják megmagyarázni, miért tartja kebelében az EPP Orbánt, miközben más területeken szembeszáll a populistákkal. Ám a vita nem múlik el mindaddig, amíg a Fidesz az EPP-ben van”. A frakcióülés megválasztja – két jelölt közül – az ENP csúcsjelöltjét is. Manfred Weber támogatta a Magyarország elleni eljárás megindítását, de a párbeszédet javasolja, Alexander Stubb kizárná a Fideszt, amennyiben az továbbra is megsérti az EPP értékeit. Orbán, aki Európa-szerte a populisták ikonjává vált, miután bejelentette, hogy odahaza véget vet a liberális demokráciának, és támadja az EU-t, amióta 2010-ben újra hatalomra került, olyanokkal szövetkezett ideológiailag, mint az olasz Matteo Salvini (Liga), vagy az osztrák Heinz-Christian Strache (FPÖ). Kilátásba helyezte, hogy az EPP-t közös, keményen migrációellenes vonaluk felé akarja billenteni. Ugyanakkor kizárta, hogy az EPP-ben elfoglalt helyéről a választások előtt a populisták közé álljon, ez lehet a magyarázat arra, hogy pártja csatlakozik a populista-ellenes határozathoz – írta a Bloomberg.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-11-07/populism-hits-home-for-eu-party-papering-over-its-orban-problem

Die Zeit

Manfred Weber a helsinki tanácskozáson felszólította Orbán Viktort: tegyen egyértelmű hitvallást az európai értékek mellett. Kijelentette: „az Európai Néppártban nincs alku az alapvető jogok kérdésében, azokat mindenkinek el kell fogadni, és mindenkinek be kell tartani. Ugyanakkor Weber újra Orbán és a Fidesz kizárása ellen foglalt állást, amikor azt is leszögezte: a párbeszédre helyezi a hangsúlyt. Minderről a liberális lap a helsinki tanácskozásról szóló terjedelmes jelentésében számolt be.

https://www.zeit.de/politik/ausland/2018-11/europaeische-volkspartei-europawahl-evp-kongress-helsinki-spitzenkandidat

Frankfurter Allgemeine Zeitung

A magyarok közel fele hisz különféle, részben antiszemita összeesküvés-elméletekben, amelyek középpontjában gyakran Soros György áll – számolt be lap számos más orgánumhoz hasonlóan a Political Capital felméréséről, amelynek eredményét szerdán mutatták be Budapesten. A megkérdezettek 44 százaléka értett egyet azzal a kijelentéssel, amely szerint „a zsidók uralni akarják a világot”, és mindössze 24 százalék utasította el az állítást. Azzal, hogy Soros menekülteket akar hozni Európába, egyenesen 51 százalék értett egyet. És még a baloldali ellenzéki pártok hívei közül is 39 százalék hiszi, hogy Soros áll a menekültválság mögött, 35 százalék elutasította az állítást, és 24 százalék nem foglalt állást. A tanulmány reprezentatív, 1200 részvevővel, szeptemberben készítette a Medián a Political Capital megbízásából.

http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/rund-die-haelfte-der-ungarn-glauben-verschwoerungstheorien-15878915.html

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Magyarország nem működtetheti állami monopóliumként a városi közlekedés és az útdíj mobil fizetési rendszereit, mert ez sérti az uniós jogot, és általános gazdasági érdekkel sem indokolható – az Európai Bíróság csütörtökön közzétett ítéletét a lap online kiadásában közölte. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt ügyében az EU Bizottsága fordult a bírósághoz. Magyarország a monopóliumot egyrészt azzal indokolta, hogy az érintett szolgáltatások nem tartoznak a vonatkozó uniós irányvonalban meghatározottak körébe, másrészt, hogy ha mégis oda tartoznak, akkor is általános gazdasági érdekekkel összefüggő szolgáltatásokról van szó, amelyre korlátozások vonatkoznak. A Bíróság nem fogadta el ezt az érvelést, azzal, hogy az irányvonal érvényesíthető, mert csak azokat a szolgáltatásokat zárja ki, amelyek közszolgálati, vagy magánintézményeknek vannak fenntartva, illetve olyan monopóliumokat, amelyek az irányvonal elfogadása idején már léteztek.

http://www.faz.net/aktuell/finanzen/eugh-urteil-kein-staatsmonopol-fuer-zahlungssysteme-15878926.html

https://www.reuters.com/article/us-eu-hungary-paymentservices/eu-court-rules-that-hungarys-state-monopoly-over-mobile-payments-is-illegal-idUSKCN1NC13K