DK Külpolitikai Kabinet Nemzetközi lapszemle november 7.

DK Külpolitikai Kabinet Nemzetközi lapszemle november 7.

ARD / Die Welt

A populizmus európai felemelkedésének a menekültválság nem oka, hanem a mélyebbre nyúló konfliktusok katalizátora – állapította meg a Drezdai Műszaki Egyetem tanulmánya. Németországban a tanulmány szerint a több mint egymillió menekült érkezése újra előhozta a lakosságban meglévő mélyebb, látens konfliktus-vonalakat. Szászországban nem csak azért elterjedtek a jobboldali populista nézetek, mert a migrációs mozgásokat az utóbbi években gyakran „a jó világ elleni támadásként interpretálták”, és még a gazdasági leszakadástól való félelem sem fedi az okok összességét. Ennél fontosabb hatással vannak a Németország egyesülése utáni politikai, gazdasági változások nyomán keletkezett „kollektív sértettségi, leértékelődési és deklasszálódási tapasztalatok” – fejtette ki Hans Vorländer, az interdiszciplináris Mercator Kutatóintézet vezetője. Az AfD szavazóinak körében „a saját életmód, a saját kultúra, és a közös identitás – mint a kollektív szolidaritás alapja – elértéktelenedésétől való félelmek mutathatók ki, ám nem csak Szászországban. A migráció emellett láthatóvá tette a regionális megosztottságokat: Németországban a keleti és a nyugati rész, Olaszországban Észak és Dél, és például Nagy-Britanniában a központ és a periféria között. Ezek a látens konfliktusok részben kulturális, részben társadalmi-gazdasági és részben politikai természetűek – állapította meg a „Migráció és Populizmus” című tanulmány. A kutatók szerint a ma felszínre törő konfliktusok közük sok már korábban létezett, csak nem artikulálódott ennyire. A tanulmány arra is rávilágít, hogy az át-, vagy beutazó migránsok nagy száma csak kezdetben volt döntő befolyással a jobboldali-populista hívek mobilizálódására, de ma mindenekelőtt a jobboldali populista pártok profitálnak a migráció változatlanul rendkívüli jelentőségű témájából, amely már nem áll közvetlen összefüggésben az érkező menedékkérők számával, „hanem azt átpolitizálják a sajtóban való erős hangsúlyozással és célzott politikával”. A szerzők szerint azonban általában nem vált negatívabbá a bevándorláshoz való hozzáállás, ez alól kivételt csak a közép- és kelet-európai országok alkotnak. A jobboldali populista pártok számára a migráció témájának jelentősége a saját hívek mobilizálásának központi előfeltétele, és ezért a jobboldali populisták a menedékkérők negatív ábrázolásával döntő mértékben elősegítették, hogy a vita negatív irányba tolódjék el.

A Die Welt arra mutatott rá, hogy a szerzők szerint tehát a migráció fontos kérdés, „de nem minden probléma eredője”. A lap azt is megírta, hogy egy 14 tagú kutatócsoport Németország mellett Olaszországban, Nagy-Britanniában, Ausztriában, Lengyelországban, Magyarországon, Csehországban, Hollandiában és Svédországban vizsgálta a kérdést.

https://www.tagesschau.de/inland/migration-115.html

https://www.welt.de/politik/deutschland/article183378302/Studie-Migration-Populismus-sieht-Fluechtlinge-nicht-als-Ursache-fuer-Rechtsruck-in-Europa.html

EUObserver

A Fidesz kizárását az Európai Néppártból követeli a CEU kapcsán írásában Lydia Gall, a Human Rights Watch az EU keleti részével és a Balkánnal foglalkozó kutatója. Emlékeztet rá, hogy másfél évvel ezelőtt egy Orbán Viktorral folytatott feszült megbeszélés után Joseph Daul, az EPP elnöke határozottan figyelmeztetett: „Nem fogjuk eltűrni, hogy bármiféle alapvető jogokat korlátozzanak, vagy ne tartsák tiszteletben a jogállamiságot”. Daul azt is leszögezte: az EPP azt akarja, hogy a CEU tovább működjön Budapesten. Gall megállapítja: Budapest nyilvánvalóan átlépte ezt a vörös vonalat. A pártcsaládnak most lépnie kell, és ki kell zárnia a Fideszt, mert az megsérti az EPP saját normáit és értékeit. Határozott választ kell adni a magyar kormány akadémiai szabadság elleni háborújára, amely a kritikus hangok elnyomását célzó általános politika része. A szerző ismerteti a konfliktus történetét a felsőoktatási törvény módosításától kezdve, és rámutat, hogy a CEU teljesített minden feltételt, de a kormány nem hajlandó aláírni a New York állammal kötött megállapodást, ezzel szemben képmutató módon 23 külföldi egyetemmel kötött megállapodást magyarországi tevékenységük folytatásáról. A jelek szerint a CEU kiüldözése Magyarországról nem más, mint Orbán Viktor személyes hadjárata Soros György, az egyetem alapítója ellen. Közép-Európa egyik legelismertebb és legtekintélyesebb egyetemének elüldözése hatalmas veszteség lenne Magyarország számára – írta Gall. Hozzátette: a független egyetemeket más vonatkozásban is támadják, és mindez arra mutat, hogy a cél az akadémiai szabadság korlátozása, és annak előírása, hogy mit tanulhatnak a diákok és mit nem. A külföldi egyetemek elijesztésével és bezárásával a kormány lehetőséget kap arra, hogy megszabaduljon azoktól a tantárgyaktól és programoktól, amelyeket „túl liberálisnak” tart, és arra befolyásolja, tolja, vagy kényszerítse a magyar egyetemeket, hogy a kormány ideológiáját kövessék. A demokráciát és a jogállamiságot sértő intézkedések, az igazságszolgáltatás függetlenségének megnyirbálása, a sajtó korlátozása, a civil szervezetek démoni színben való feltüntetése nyolc év alatt olyan pontra érkezett, ahol azt kell mondani: Elég! Az Európai Parlament a 7. cikkely szerinti eljárást indított, de jelentős szerep hárul az EPP-re is. A helsinki frakcióértekezleten a tagpártoknak el kellene ismerni, hogy a Fidesz nem tekinti sajátjának a pártcsalád értékeit és elveit, és az EPP-nek a szavak helyett a tettek útjára lépve ki kell zárnia a Fideszt – követelte Gall.

https://euobserver.com/opinion/143280

Frankfurter Allgemeine Zeitung

A CEU a vég előtt áll, és alighanem hamarosan Bécsbe költözik – írta a konzervatív német lapban a bécsi tudósító, Stephan Löwenstein. „Az egyetemre Orbán Viktor kormánya részéről nehezedett fokozódó nyomás, és most kiszorítják az országból. Egy egyetemet – Közép-Európa kellős közepén” – írta Löwenstein. Már csak Orbán Viktor aláírása hiányzik, de a miniszterelnök nem mozdul. A szerző beszélgetett Michael Ignatieff elnök-rektorral, és másokkal is. Ignatieff kifejtette: Amennyiben nem sikerül összehozni a megállapodást, akkor egy szabad intézményt elűznek a hazájából, egy európai államból. „Ez botrány, és nagyon rossz ómen az európai értékek, köztük az akadémiai szabadság számára”. Hangsúlyozta: a CEU nem Orbán ellenzéke, nem civil szervezet, nem politikai párt, és nem politikai mozgalom, hanem egyetem, mégpedig nagy tekintélyű, jó egyetem. Ignatieff elmondta: több mint ötszáz levelet kapott a világ minden tájáról, más egyetemekről, amelyekben a kollégák szolidaritásukról biztosítják a CEU-t, az akadémiai támogatás tehát megvolt. „Csak nem volt elegendő európai kormányfő, aki az asztalra csapott volna, és megmondta volna a magyar miniszterelnöknek, hogy fejezze be ezt az esztelenséget. Pedig az európaiaknak dühöseknek kellene lenniük, beleértve a németeknek is, mert ami itt történik, az rossz az európai tudományoknak, rossz az egyetemeknek, az európai értékeknek, mindenkinek rossz” – idézte Löwenstein Ignatieffet. Végül a tudósító rámutatott: az Európai Néppárt szerdán, Helsinkiben tartandó frakcióülése egy utolsó alkalom, hogy belátásra bírják a magyar kormányt.

(A cikk még nem olvasható a neten.)

Daily Express

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament ALDE frakciójának vezetője hirdető teherautót küldött Európa körüli útra, amelynek felirata Orbán Viktort bírálja: „Előbb elvette a pénzünket, és most Európát akarja lerombolni”. A felirat mellet Orbán látható pénzhalmokon áll, és a háttérben látható egy megtépett uniós zászló is. Verhofstadt kifejtette: Orbán Viktor az uniós pénzeket felhasználva akarja szétverni Európát. A frakcióvezető az Európai Parlament épülete előtt indította el a teherautót, amely elment az onnan néhány száz méterre lévő magyar nagykövetség előtt is. A cikk szerint a hirdetés felkeresi az EU fő intézményeit, majd Budapestre indul. A belga politikus újságíróknak kifejtette: a jövő évi európai választáson a liberálisok és demokraták vezetik majd a mozgalmat a jobboldali populisták ellen, akik összefognak az EU ledöntésére és az emberek jogainak korlátozására. A hirdetés útnak indításánál jelen volt Benedek Márton a (Verhofstadt által liberálisnak nevezett) Momentum képviseletében. A cikk végül leszögezte, hogy Guy Verhofstadt az utóbbi hónapokban Orbán legélesebb bírálója. A szerző arra is rámutatott, hogy Verhofstadt érvelésének középpontjában különféle korrupciós ügyek állnak, és ezek közül többet is ismertetett. A hirdető autó elindulásáról számos más sajtóorgánum is beszámolt.

https://www.express.co.uk/news/world/1041651/EU-news-Guy-Verhofstadt-Viktor-Orban-Hungary-European-Parliament-latest

Der Tagesspiegel

Németországban bíróság elé állították a 95 éves Johann R.-t, aki a lengyelországi Stutthof koncentrációs táborban őrszolgálatot teljesített. A táborban 65 ezer embert öltek meg, köztük magyarokat is. A perben 17 magánvádló is részt vesz, akik túlélték a tábort, vagy ott megölt családtagjaikat gyászolják, de idős korukra való tekintettel személyesen nem jelennek meg a tárgyaláson. Viszont hangsúlyozzák, hogy nem a büntetés a fontos számukra. Mivel R. a tett elkövetésének időpontjában még nem töltötte be 21. évét, ügyében ifjúsági bíróság jár el. Németországban legutóbb két nagyobb ilyen per volt: 2015-ben Oscar Gröninget, az „auschwitzi könyvelőt” ítélték el Lüneburgban, és 2016-ban Reinhold Hanning volt auschwitzi őrt. A cikk rámutat: mindez azt bizonyítja, hogy a német igazságszolgáltatás mulasztásokat követett el a háborús bűncselekmények ügyében: az illetékes nyomozók nem is keresték például az őröket, hanem csak azokat, akikre konkrét gyilkosságokat lehetett rábizonyítani. Johann R. normálisan élt 70 évig, egyetemet végzett, doktori címet szerzett, és állami tisztviselő volt. Mígnem a müncheni tartományi bíróság 2011-ben gyilkosságban való bűnsegédlet vádjával elítélte John Demjanjuk volt sobibori őrt, és ezt azzal indokolta a bíróság, hogy az őrök tették lehetővé a gyilkolást. Ezt, valamint különösen az Oscar Gröning elleni 2015-ös ítéletet követően kezdték meg az illetékes központ munkatársai újra átvizsgálni a régi aktákat – írta a lap, és nagyon részletesen ismertette az első tárgyalási napon elhangzottakat.

https://www.tagesspiegel.de/themen/reportage/ns-prozess-in-muenster-angeklagt-nach-mehr-als-70-jahren/23585744.html