Gyurcsány: új alkotmányt kell készíteni az illegitim alaptörvény helyett

A IV. Magyar Köztársaság közjogi rendszere

Budapest, 2017. április 28., péntek (MTI) – A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint új, népszavazással megerősített alkotmányra, a kétharmados jogszabályok számának csökkentésére és az alapvető alkotmányos jogok védelmének növelésére van szükség.

Az Új Köztársaságért Alapítvány pénteki, a “IV. Magyar Köztársaság közjogi rendszere” című konferenciáján Gyurcsány Ferenc az egyik legfontosabb feladatnak egy olyan új alkotmány megalkotását nevezte, ami megőrzi az 1989-es alkotmány szellemiségét, miközben tartalmazza a rendszerváltozás óta eltelt 28 év tanulságait. A mostani magyar alaptörvény ugyanis illegitim, “lényegében egypárti diktátum” – tette hozzá indoklásként.
Meg kell szüntetni az alaptörvényt ideológiailag megalapozó rendelkezéseket – mondta a preambulumra utalva. El kell törölni a kormányozhatóságot akadályozó szabályokat, radikálisan csökkenteni kell a kétharmados törvények számát, el kell távolítani a független intézmények éléről a pártkatonákat, az új alkotmányt pedig népszavazással kell majd megerősíteni – foglalta össze véleményét.

bnd \ bdó

MTI 2017. április 28. péntek

 

Majtényi Kerekasztal GyurcsányFerenc